Ciasteczka cynamonowe z okienkiem

Pyszne kruche ciasteczka mocno pachnące cynamonem..
Nam najbardziej zasmakowały przełożone dżemem, ale mogą być także przełożone nutellą albo masą kajmakową - co tam lubicie najbardziej.
Propozycja idealna na święta, ale sprawdzi się także na każdą inną okazję
Zróbcie od razu podwójną porcję! Polecam.

CIASTECZKA CYNAMONOWE Z OKIENKIEM
Składniki (na ok. 30 ciastek):
- 250 g mąki
- 130 g masła
- 90 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Do przełożenia:
- 300g konfitury wiśniowej i/lub nutella

Sposób przygotowania:
1. Mąkę pszenną i cukier puder przesiać, dodać resztę składników i masło pokrojone na kawałki, szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez minimum godzinę.
2. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 3 mm, delikatnie podsypując mąką. Wycinać okrągłe ciastka, w połowie ciastek wycinać dowolne, mniejsze kształty. 
3. Wycięte ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180ºC przez około 10 – 12 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.
4. Ostygnięte ciasteczka przełożyć.

You Might Also Like

0 Comments