Sernik z rosą
Klasyczny sernik na kruchym spodzie, ozdobiony pianką bezową i powstającymi na niej złotymi kropelkami rosy.
To moje drugie podejście do tego ciasta, za pierwszym razem ilość kropelek rosy nie była dla mnie satysfakcjonująca.
SERNIK Z ROSĄ Składniki (forma 25x35cm):
Kruchy spód:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
-1 jajko
- 2 żółtka
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruchy spód:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
-1 jajko
- 2 żółtka
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (2 x 40 g)
- 200 g cukru
- 60 ml oleju
- 700 ml mleka
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 1 kg twarogu sernikowego
- 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (2 x 40 g)
- 200 g cukru
- 60 ml oleju
- 700 ml mleka
- 2 jajka
- 4 żółtka
Pianka bezowa:
- 6 białek
- 220 g cukru
Sposób przygotowania:
- 6 białek
- 220 g cukru
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na masę serową i piankę powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać zimne masło i posiekać szybko nożem do momentu uzyskania kruszonki. Dodać jajko, żółtka i zagnieść do otrzymania jednolitej masy. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
3. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką, przełożyć do formy i ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 15 minut (do lekkiego zarumienienia).
2. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać zimne masło i posiekać szybko nożem do momentu uzyskania kruszonki. Dodać jajko, żółtka i zagnieść do otrzymania jednolitej masy. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
3. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką, przełożyć do formy i ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 15 minut (do lekkiego zarumienienia).
4. Budynie wymieszać z mlekiem.
5. W misie miksera umieścić ser, jajka, żółtka oraz cukier i krótko zmiksować. Stopniowo wlewać mleko z budyniem miksując na małych obrotach. Nie miksować zbyt długo, by nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie a potem opadnie.
5. W misie miksera umieścić ser, jajka, żółtka oraz cukier i krótko zmiksować. Stopniowo wlewać mleko z budyniem miksując na małych obrotach. Nie miksować zbyt długo, by nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie a potem opadnie.
6. Na koniec dodać olej i wymieszać. Masa będzie bardzo rzadko.
7. Masę serową wylać na podpieczony spód. Ciasto piec około 50 minut w temperaturze 180ºC bez termoobiegu.
8. 10 minut przed końcem pieczenia ubić na sztywno 6 białek. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, powoli, łyżka po łyżce cały czas ubijając. Sernik wyjąć z piekarnika i zmniejszyć temperaturę w piekarniku na 150ºC.
7. Masę serową wylać na podpieczony spód. Ciasto piec około 50 minut w temperaturze 180ºC bez termoobiegu.
8. 10 minut przed końcem pieczenia ubić na sztywno 6 białek. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, powoli, łyżka po łyżce cały czas ubijając. Sernik wyjąć z piekarnika i zmniejszyć temperaturę w piekarniku na 150ºC.
9. Na gorący sernik wyłożyć na pianę, wyrównać, ozdobić za pomocą specjalnego grzebienia lub widelca.
0 Comments