Sernik z rosą

Klasyczny sernik na kruchym spodzie, ozdobiony pianką bezową i powstającymi na niej złotymi kropelkami rosy.
To moje drugie podejście do tego ciasta, za pierwszym razem ilość kropelek rosy nie była dla mnie satysfakcjonująca.
Idealna propozycja na zbliżające się wielkanocne święta. Spróbujecie?
SERNIK Z ROSĄ 
Składniki (forma 25x35cm):
Kruchy spód:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
-1 jajko
- 2 żółtka
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (2 x 40 g)
- 200 g cukru
- 60 ml oleju
- 700 ml mleka
- 2 jajka
- 4 żółtka

Pianka bezowa:
- 6 białek
- 220 g cukru

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na masę serową i piankę powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać zimne masło i posiekać szybko nożem do momentu uzyskania kruszonki. Dodać jajko, żółtka i zagnieść do otrzymania jednolitej masy. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
3. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką, przełożyć do formy i ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 15 minut (do lekkiego zarumienienia).
4. Budynie wymieszać z mlekiem.
5. W misie miksera umieścić ser, jajka, żółtka oraz cukier i krótko zmiksować. Stopniowo wlewać mleko z budyniem miksując na małych obrotach. Nie miksować zbyt długo, by nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie a potem opadnie.
6. Na koniec dodać olej i wymieszać. Masa będzie bardzo rzadko.
7. Masę serową wylać na podpieczony spód. Ciasto piec około 50 minut w temperaturze 180ºC bez termoobiegu.
8. 10 minut przed końcem pieczenia ubić na sztywno 6 białek. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, powoli, łyżka po łyżce cały czas ubijając. Sernik wyjąć z piekarnika i zmniejszyć temperaturę w piekarniku na 150ºC.
9. Na gorący sernik wyłożyć na pianę, wyrównać, ozdobić za pomocą specjalnego grzebienia lub widelca.
9. Wstawić do piekarnika i piec 15 minut bez termoobiegu (nie może powstać chrupiąca beza, ponieważ wtedy nie powstaną kropelki rosy). Po upieczeniu od razu wyjąć ciasto z piekarnika, po 15 minutach zaczną się pojawiać pierwsze kropelki

You Might Also Like

0 Comments