Babeczki "Choinki"

Widzieliście już muffinki "mikołaje", a teraz czas na symbol Świąt Bożego Narodzenia -
 piękna, duża i zielona choinka! 
Nasze może nie są duże, ale reszta się sprawdza w 100%. 
Szczególnie polecamy dla tych, którzy nie przepadają za słodkimi rzeczami, nasze choineczki faktycznie wyglądają przesłodko, ale smak mają delikatny i na pewno się nimi nie przesłodzicie.
MUFFINKI CHOINKI
Składniki( na 10 babeczek)
CIASTO CZEKOLADOWE:
-100 g czekolady deserowej
-100 g masła
-4 łyżki cukru brązowego
-1 łyżka kakao
-2 jajka
-60zmielonych orzechów laskowych
-2 łyżki mąki pszennej
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

ZIELONY KREM BUDYNIOWY
-1 mały budyń waniliowy
-175ml mleka
-60 g dobrego masła, miękkiego
-1/4 szklanki cukru pudru
-zielony barwnik spożywczy
Dekoracja:
-kolorowa posypka

Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
2.Czekoladę połamać na kosteczki, włożyć do małego garnka, dodać pokrojone na kawałki masło i roztopić na małym ogniu cały czas mieszając. Odstawić z ognia, dodać cukier, kakao i wymieszać.
3.Odczekać 4 minuty przed dodaniem kolejnych składników. Masę wymieszać, następnie dodawać kolejno jajko, zmielone orzechy, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, za każdym razem mieszając dokładnie łyżką (do połączenia się składników).
4.Masę wyłożyć do papilotek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 12-13 minuty. Wyjąć i ostudzić w formie.
5.Przygotować budyń (na 175ml mleka). Budyń ostudzić.
6. Do miski włożyć miękkie masło, dodać cukier puder i utrzeć na jasną i puszystą masę (około 4 minuty). Dodawać po łyżce budyń, w krótkich odstępach czasu, cały czas miksując na najmniejszych obrotach miksera. Wraz z ostatnią porcją dodać barwnik.
7.Krem wstawić do lodówki na około 1/2 godziny aby trochę zesztywniał. Babeczki dekorować kremem wyciskając go przez rękaw cukierniczy. Obłożyć kolorową posypką.



You Might Also Like

0 Comments