Sernik tradycyjny

Kolejnym tradycyjnym wypiekiem obok zawijanego makowca jest oczywiście sernik, który można przygotować zarówno na święta Bożego Narodzenia jak i bez szczególnej okazji.
Ciasto, które na pewno każdemu kojarzy się z wypiekami naszych babć :) 
Delikatny w smaku, rozpływający się w ustach. Można go zrobić z rodzynkami lub bez, jeśli ktoś ich nie lubi, można również z polewą lub nie :P
My postanowiliśmy "zaszaleć" i zrobiliśmy sernik i z rodzynkami i z polewą, żeby osłodzić nam tę porę roku! :)
SERNIK TRADYCYJNY:
Składniki (forma 25cmx35cm)
Masa serowa:
- 1,5 kg twarogu
- 10 jaj
- 1margaryna Kasia
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
- 1 olejek pomarańczowy
- rodzynki
- 1,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto kruche :
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany 18% lub 12%
- ¼ kostki margaryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Cukier waniliowy

Polewa czekoladowa:
- 50g czekolady mlecznej
-50g czekolady gorzkiej
-70 ml śmietanki kremówki 30%
- łyżka masła

Sposób przygotowania:
1. Rodzynki umieścić w miseczce i zalać ciepłą wodą, aby napęczniały.
2.Wszystkie składniki na ciasto wysypać i stolnicę i zagnieść, rozwałkować i włożyć do blachy.( nie podpiekać)
3. Rozdzielić białka i żółtka
4. W misie umieścić żółtka, margarynę oraz cukier i wszystko razem zmiksować. Następnie dodać 3-krotnie zmielony twaróg, budyń, proszek do pieczenia i zapach pomarańczowy.
5. W drugiej misie ubić białka, które następnie należy dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
6. Na koniec dodać napęczniałe rodzynki i również wymieszać.
7. Piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 170oC.
8. Po upieczeniu odstawić sernik do wystygnięcia. W tym czasie przygotować polewę czekoladową. W kąpieli wodnej umieścić śmietankę kremówkę, połamaną czekoladę i masło i podgrzewać do rozpuszczenia.
9. Gdy wszystko się ładnie połączyło zdjąć z palnika i odstawić do przestudzenia. Gdy polewa przestygnie polać nią sernik. 

You Might Also Like

0 Comments