Miodowe ciasteczka z cynamonem i imbirem
W tym tygodniu przygotowaliśmy ciasteczka miodowe, pachnące świętami :)
Ciasteczka z rodzaju tych na "ostatnią chwilę", ponieważ nie muszą długo leżakować, aby zmięknąć.
Dobrze je jednak zrobić kilka dni przed świętami i zamknąć w szczelnym pojemniku.
Ciasteczka z rodzaju tych na "ostatnią chwilę", ponieważ nie muszą długo leżakować, aby zmięknąć.
Dobrze je jednak zrobić kilka dni przed świętami i zamknąć w szczelnym pojemniku.
Zaproście do wypieków całą rodzinę a od razu poczujecie magię Świąt.
Dzięki wspólnemu pieczeniu na twarzach najbliższych na pewno zagości uśmiech a to jest chyba dla wszystkich najważniejsze. :)
MIODOWE CIASTECZKA Z CYNAMONEM I IMBIREM
Składniki(ok. 50 sztuk):
- 350 g mąki pszennej
- 4 łyżki płynnego miodu
- 125 g masła, zimnego
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki umieścić na stolnicy lub w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez godzinę.
2, Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, delikatnie podsypując mąką. Wycinać ciasteczka, przekładać na formę a następnie odcisnąć stempelki.
3. Piec w temperaturze 170 ºC przez około 10 minut, a następnie wystudzić.
4. Włożyć do szczelnego pojemniczka aby zmiękły. Przed podaniem można je delikatnie oprószyć cukrem pudrem.
2 Comments
robiłam, niesmaczne moje wyszły...
OdpowiedzUsuńmi i mojej rodzinie smakują :) ale przecież nie każdemu muszą smakować te samy rzeczy.
Usuń