Makowiec zawijany

Teraz kochani pora na jedno z tradycyjnych, wigilijnych dań w Polsce - makowiec zawijany.
 Mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia zapewnia szczęście, a dziewczyny chcące wyjść rychło za mąż w wigilię powinny trzeć mak, według ludowych wierzeń… 
Jeśli te powody nie są wystarczające do tego by zagościł na Waszym stole to jego smak na pewno Was do tego przekona.
MAKOWIEC
Składniki (na 2 sztuki):
Ciasto drożdżowe:
- 500g mąki
- 45g drożdży
- 4 łyżki cukru
- 150 g masła
- 180 ml mleka
- szczypta soli
- 6 żółtek

Masa makowa:
- 500 g mielonego maku
- 200 g miodu
- 100 g rodzynków
- 50 g orzechów włoskich, posiekanych
- 2 łyżeczki aromatu migdałowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej
- 6 białek 

Lukier:
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka ciepłej wody

Sposób przygotowania:
1. Do małej miseczki wkruszyć drożdże, zasypać  łyżką cukru. Zalać 50 ml letniego mleka i wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Na końcu dodać mąkę, wymieszać, by nie było grudek. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 minut.
2. Na stolnicę przesiać resztę mąki, dodać resztę cukru i mleka, Dodać sól, żółtka, wyrośnięte drożdże i rozpuszczone, letnie masło. Wyrobić ciasto na gładką masę. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do miski i przykryć kuchennym ręcznikiem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 
3. Ciasto podzielić na 2 równe części. Stolnicę podsypać mąką i każdą część rozwałkować na prostokąty wielkości formy do pieczenia.
4. Mielony mak zalać wrzątkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. przez lniany ręcznik kuchenny.
5. Do zmielonego maku dodać pozostałe składniki, wymieszać. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami. 
6. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć połowę masy makowej, tak aby z każdej strony zostawić 1-1,5cm.
7. Następnie ciasto zwinąć, przełożyć na papier do pieczenia i owinąć nim ciasto pozostawiając około 1cm luzu.
8. Makowce piec w temperaturze 170-180 stopni przez 30 minut.
9. Po wystygnięciu makowca, do salaterki dodać cukier puder i wodę i utrzeć łyżką, następnie polać makowca. Można dodatkowo posypać makiem dla dekoracji
Przepis edytowany dn. 13.12.2020

You Might Also Like

0 Comments