Ciasto Snickers

Dzisiaj jedno z naszych ulubionych ciast! Przepyszny snickers!
 Mnóstwo orzechów, masa kajmakowa, budyń, sama słodycz! Po prostu rozpływa się w ustach. 
Ciasto na pewno świetnie sprawdzi się podczas nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia i nie tylko :) Rodzina na pewno będzie zachwycona!


CIASTO SNICKERS:
Składniki(25x35 cm):
Ciasto :
- 600 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 200 g masła
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody
- 1 opakowanie cukru waniliowego

Masa orzechowa:
- 200 g posiekanych orzechów włoskich, laskowych, ziemnych
- 90 g masła
- 3 łyżki miodu
Masa budyniowa:
- 2 małe budynie waniliowy/śmietankowy
- 4 łyżki cukru
- 700 ml mleka
- 1/2 kostki margaryny(miękkiej)

Dodatkowo:
- masa kajmakowa w puszce
Sposób przygotowania:
1. W garnuszku rozpuszczamy masło z miodem, na koniec dodajemy posiekane orzechy. Gotujemy chwilę i odstawiamy do przestudzenia.
2. Mąkę i sodę przesiewamy, dodajemy posiekane masło i resztę składników. Zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 równe części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach blachy podsypując mąką, aby ciasto się nie kleiło. Ciasto przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem.
3.500 ml mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń a następnie dodajemy do gotującego się mleka, ciągle gotując energicznie mieszać. Zdjąć z palnika i odstawić do ostudzenia.
4. Dwa blaty pieczemy na złoty kolor około 10-12 minut w temperaturze 170 stopni. Na 3 blat nakładamy ostudzoną masę orzechową i pieczemy około 15 minut. Blaty wyjmujemy i studzimy.
5. Do ostudzonego budynie wmiksowujemy powoli miękką margarynę.
6. Na pierwszy blat wykładamy równo masę budyniową, przykrywamy drugim blatem, smarujemy go masą kajmakową i przykrywamy ostatnim blatem z orzechami. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby wszystkie smaki się połączyły.

You Might Also Like

0 Comments