Babeczki 'Czapka Mikołaja'

Dzisiaj Mikołajki, więc pewnie wszyscy wyczekują prezentów od Świętego Mikołaja :P
My również! :) 
Zainspirowani tą legendarną postacią, chcemy Wam zaprezentować babeczki w formie czapki Mikołaja! :)
Wprawdzie prezentów Wam od nich nie przybędzie, ale słodkości - nasze Mikołaje są dla tych lubiących bardzo słodkie przekąski :P Idealnie nadadzą się również na wigilijny stół.
MUFFINKI CZAPKI MIKOŁAJA
Składniki(na 12sztuk):
-1 szklanka mąki pszennej
-łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli
-115 g masła
-3/4 szklanki cukru
-2 duże jajka

-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii-pół szklanki jogurtu naturalnego
-1/4 szklanki wody-dżem malinowy

Pianka:
-3 duże białka
-1 i 3/4 szklanki cukru
-1 łyżeczka dowolnego ekstraktu
-1/4 szklanki wody

-czerwony barwnik

Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej.
2.Do misy miksera włożyć masło, utrzeć je na puszystą masę, pod koniec ucierania dodając cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem i solą.
3.Do masy maślanej powoli dodawać jajka, po jednym, miksując po każdym dodaniu. Dodać wanilię i zmiksować. Dodać jogurt, zmiksować. Dodać połowę wymieszanej mąki, wymieszać. Dodać 1/4 szklanki wody, resztę mąki, zmiksować tylko do połączenia składników.

4.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami (12 sztuk). Dno wypełnić ciastem, następnie nałożyć dżem i wypełnić do ¾ wysokości.
5.Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.
6.Białka, cukier, wodę umieścić w metalowej misce. Ubijać je mikserem przez około 1 minutę. W garnuszku zagotować niewielką ilość wody, nad nim umieścić miskę z białkami - nie powinna dotykać powierzchni wody. Podczas gdy woda w garnuszku paruje, w misce ubijać w dalszym ciągu nasze białka z cukrem, przez równe 12 minut. Na sam koniec dodać ekstrakt.
7. Pianę podzielić w stosunku 1:4, tą mniejszą część zabarwić barwnikiem. Przygotować rękaw cukierniczy z okrągłą grubą nasadką. Przełożyć do niego białą pianę i wyciskać spiralnie na babeczki.
8. Babeczki włożyć do lodówki, po lekkim zastygnięciu umoczyć w czerwonej pianie, ponownie włożyć do lodówki. Po chwili można wyjąć i białą pianą zrobić biały czubeczek i brzeg czapki.



You Might Also Like

0 Comments