Babeczki makowo - orzechowe

Przepis na tradycyjnego makowca chyba wszyscy już znają :) Jeśli nie to zapraszam tutaj: Makowiec zawijany
My w tym roku poszliśmy o krok dalej i pokusiliśmy się o małą zmianę…
Mianowicie przed Wami mini makowce w formie muf finek - połączenie tradycji z nutką fantazji. :)
Zapewniamy że smakują równie dobrze jak makowieca może nawet i lepiej, ponieważ są mega wilgotne i mięciutkie.
Na pewno taka forma wypieku nie jednych miło zaskoczy.
BABECZKI MAKOWO-ORZECHOWE
Składniki (ok. 25 sztuk):
- 200 g masła orzechowego (gładkiego lub z kawałkami orzeszków)
- 4 duże jajka
- 400 g masy makowej
- 5 łyżek kakao
- 1 łyżka miodu(do smaku)
- 1 jabłko
- łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa lukrowa:
- 50 g cukru pudru
- 1-2 łyżki wody

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2. W misie umieścić masło orzechowe i zmiksować. Następnie dodawać jajka jedno po drugim, miksując do połączenia. Na koniec dodać pozostałe składniki i zmiksować do połączenia wszystkich składników.
3, Gotowe ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, wypełniając je prawie do pełna. Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 minut(do tzw. suchego patyczka). Wyjąć i wystudzić.



You Might Also Like

0 Comments