Babeczki piernikowe
Pozjadaliście już świąteczne wypieki? Jeśli tak to czas upiec coś nowego :)
Zima z roku na rok jest co raz mniej zimowa, więc postanowiliśmy coś z tym zrobić.
Oczywiście śniegu nie wyczarujemy, ale już słodką śnieżynkę na czubku pysznej babeczki nam się udało. Muffinki są mięciutkie, aromatyczne a krem dodaje jej lekkiej słodyczy.
Wypróbujcie je i nadajcie im nutkę własnej magii, tak aby ta zima była chociaż trochę zimowa i wyjątkowa.
BABECZKI PIERNIKOWE:
Składniki(ok. 12 sztuk)
- 200 g mąki
- 100 g drobnego cukru
- 1 łyżka przyprawy korzennej
-1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki płynnego miodu
- 125 ml oleju rzepakowego
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2 małe jajka
Krem :
- 350 ml śmietany kremówki 36%
- 4 łyżki serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g drobnego cukru
- 1 łyżka przyprawy korzennej
-1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki płynnego miodu
- 125 ml oleju rzepakowego
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2 małe jajka
Krem :
- 350 ml śmietany kremówki 36%
- 4 łyżki serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- niebieski barwnik
Dodatkowo:
- śnieżynki z masy cukrowej
Sposób przygotowania:
1. Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenie, przyprawę piernikową i cynamon, dodać cukier i cukier wanilinowy. Dokładnie wymieszać.
2. Do drugiej miski wlać olej, jogurt, dodać jajka i miód, wymieszać.
3. Mokre składniki przelać do suchych i dokładnie zmiksować do otrzymania jednolitej masy.
4. Ciasto wlać do papilotek, piec w temperaturze 180ºC przez ok. 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić na kratce.
Sposób przygotowania:
1. Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenie, przyprawę piernikową i cynamon, dodać cukier i cukier wanilinowy. Dokładnie wymieszać.
2. Do drugiej miski wlać olej, jogurt, dodać jajka i miód, wymieszać.
3. Mokre składniki przelać do suchych i dokładnie zmiksować do otrzymania jednolitej masy.
4. Ciasto wlać do papilotek, piec w temperaturze 180ºC przez ok. 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić na kratce.
5, Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę i serek mascarpone włożyć do naczynia, dodać cukier puder i ubić, do otrzymania gęstego kremu. Pod koniec dodać niebieski barwnik.
6. Krem przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wycisnąć krem na babeczki. Schłodzić.
6. Krem przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wycisnąć krem na babeczki. Schłodzić.
7. Przed podaniem udekorować śnieżynkami.
0 Comments