Ciasto kawowo - malinowe

Nowy rok a więc nowe plany i wyzwania przed nami! 
Dzisiaj mamy dla Was ciasto idealne, aby umylić sobie dzień w obecną pogodę.
 Postanowiliśmy zajrzeć do naszej zamrażarki i wykorzystać część z jej bogatych zasobów.
 Padło na mrożone maliny no i tak powstało kawowo - malinowe połączenie którego nie sposób przeoczyć.
 Ciasto jest idealne dla osób, które nie przepadającą za słodkimi ciastami. 
Delikatnie kawowy smak połączony z kwaskową nutą malin nadaje mu wyjątkowego charakteru. 
Koniecznie wypróbujcie!
CIASTO KAWOWO - MALINOWE
Składniki (forma 25x35cm):
Biszkopt:
-5 jajka
-130g cukru
-170g mąki
-2 łyżka kakao
-2 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
-1 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki oleju

Poncz:
-50 ml słodkiej kawy

-50 ml likieru czekoladowego

Warstwa malinowa:
-900g mrożonych malin
-3 galaretki malinowe
-600 ml wrzątku

Masa serowa:
-1000g twarogu sernikowego
-400 ml kremówki
-5 łyżeczki miałkiej kawy rozpuszczalnej
-7 kopiate łyżki cukru pudru
-5 płaskie łyżeczki żelatyny
-170 ml wrzątku

Polewa:
-100g czekolady
-2 pełne łyżki masła

Sposób przygotowania:
1.Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajka ubijamy z cukrem przez około 7 minut do czasu, aż powstanie jasna, puszysta masa. Pod koniec dodajemy olej. Następnie do masy jajecznej przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kawą i kakao i miksujemy na wolnych obrotach do chwili połączenia się składników.
2.Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 15 minut. Po wystygnięciu zdejmujemy papier i ponownie umieszczamy biszkopt w tortownicy. Ponczujemy.
3.Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i zalewamy nimi zamrożone maliny. Dokładnie mieszamy i kiedy masa zacznie tężeć przekładamy ją na biszkopt i wyrównujemy.
4.Kawę oraz żelatynę zalewamy wrzątkiem, mieszamy do chwili rozpuszczenia się i odstawiamy do przestygnięcia. Ser miksujemy z cukrem pudrem a następnie dodajemy do niego ubitą kremówkę i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy kawę z żelatyną i miksujemy.
5.Masę serową przekładamy na maliny, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki aby stężała najlepiej na całą noc.
6.Następnie przygotowujemy polewę. Masło oraz połamaną czekoladę topimy w kąpieli wodnej a następnie mieszamy rózgą aby polewa była gładka. Odrobinę ją studzimy a następnie polewamy nią wierzch ciasta.

You Might Also Like

0 Comments