Pączki z kajmakiem


Dzisiaj, z okazji rozpoczynającego się karnawału mamy pączki z kajmakiem! 
Błyskawicznie znikały u nas ze stołu, szczególnie za sprawą wielbicieli toffi ❤
Pączki te są zdecydowanie słodsze od tych tradycyjnych, ale czasami można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa! Prawda?
Jeśli jednak wolicie wersję pączków z owocami to polecamy nasz poprzedni przepis: Pączki z dżemem
Oba sprawdzają się równie dobrze!
PĄCZKI Z KAJMAKIEM:
Składniki(na ok. 50 sztuk):
- 1 kg mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 6 jajek
- 120 g masła
- 150 g cukru
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżka wódki

Dodatkowo:
- puszka masy kajmakowej
- smalec do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Najpierw przygotować rozczyn. Do miseczki rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem 2 łyżkami cukru i zalać 100 ml letniego mleka. Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Następnie dodać łyżkę mąki i ponownie wymieszać.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 minut.
2. Mąkę pszenną przesiać, dodać pozostałe składniki oraz rozczyn i wyrobić, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Następnie ciasto uformować w kulę i włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe na około 1,5 godziny, do podwojenia swojej objętości.
3. Wyrośnięte ciasto wyjąć na oprószony mąką blat i  krótko wyrobić. Uformować ręcznie kulki i odłożyć je na ręcznik oprószony mąką pszenną. Pączki pozostawić w cieple do podwojenia objętości.
4. Po ponownym wyrośnięciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia.
5. Masę kajmakową przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką do nadziewania i nadziewać nią pączki.

You Might Also Like

0 Comments