Bajaderki


Zostały Wam kiedyś jakieś ciastka albo ciasto, którego nikt nie chce już jeść?
 Szkoda jest Wam go wyrzucić? Jest na to sposób! :) 
Bajaderki! Pyszne, efektowne i mega wilgotne :) 
Intensywny czekoladowy smak z dodatkiem migdałów sprawi że nikt nie przejdzie obok nich obojętnie! 
A jeśli jesteście fanami trufli, to tym lepiej gdyż nasze bajaderki trochę przypominają je w smaku :)
 BAJADERKI
Składniki ( ok. 60 sztuk):
- 80 dag pokruszonych ciastek, ciast, itp. (bez masy kremowej, bez żelatyny, bez owoców)
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki rodzynek
- 1 słoik dżemu porzeczkowego (gęstego), około 300 - 350 g
- 120 g masła
- ekstrakt rumowy
- 4 łyżki nutelli
- 3 - 4 łyżki kakao


Dodatkowo:
- posiekane migdały

Sposób przygotowania:
1. Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić.
2. Ciastka, ciasta drobno pokruszyć i przesypać do miski.
3. W garnku zagotować mleko, cukier, masło i kakao a następnie lekko przestudzić i wymieszać z pokruszonymi ciastami.
3. Dodać dżem, nutellę, ekstrakt, odsączone rodzynki i wszystko ugnieść na jednolitą masę.
4. Z przygotowanej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w posiekanych orzechach. Odstawić do lodówki do stwardnięcia.

*** Jeżeli masa jest za sucha i migdały nie chcą się przyklejać do kulek, można je najpierw obtoczyć w polewie czekoladowej a następnie w migdałach.

You Might Also Like

0 Comments