Mazurek cytrynowy
Czas na kolejne ciasto obok babki nieodłącznie kojarzące się że świętami wielkanocnymi czyli na mazurka!
To nie pierwszy mazurek w moim wykonaniu, ale pierwszy na blogu!
Mazurek cytrynowy jest szybki i prosty w przygotowaniu, dający duże pole do popisu jeżeli chodzi o dekoracje.
Jest pyszny i orzeźwiający a beziki dodają mu delikatnej słodyczy.
Dodatkowo jego żółty kolor wprowadzi trochę słońca na Wasz wielkanocny stół. Wypróbujcie koniecznie!
Składniki:
Ciasto:
- 170 g mąki pszennej
- 80 g masła
- 30 g cukru pudru
- 1 żółtko
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżka śmietany 18%
Krem cytrynowy
- 3 jajka
- skórka otarta z 1 cytryny
- 110 ml soku z cytryny (z około 3 cytryn)
- 110 g masła
- 150 g białej czekolady
Dodatkowo:
- cytryna
- beziki
Sposób wykonania:
1. Mąkę i cukier puder przesiać, dodać zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem i szybko zagnieść ciasto. Ciasto włożyć do folii i schłodzić przez 60 minut
2. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm i wyciąć z ciasta kształt pisanki (za pomocą wzorca wyciętego z papieru). Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wylepić 2/3 ciasta, z pozostałej 1/3 utworzyć wałek i przykleić go do ciasta.
Sposób wykonania:
1. Mąkę i cukier puder przesiać, dodać zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem i szybko zagnieść ciasto. Ciasto włożyć do folii i schłodzić przez 60 minut
2. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm i wyciąć z ciasta kształt pisanki (za pomocą wzorca wyciętego z papieru). Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wylepić 2/3 ciasta, z pozostałej 1/3 utworzyć wałek i przykleić go do ciasta.
3. Ciasto nakłuć widelcem i ponownie schłodzić przez 30-40 minut. Schłodzone ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec przez około 20 minut do lekkiego zrumienienia
4. Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia.
5. Do rondelka wbić jajka, dodać sok i skórkę z cytryny, składniki wymieszać, podgrzewać na małej mocy palnika, cały czas mieszając.
6. Do ciepłej mieszanki dodawać po kawałku zimne masło, cały czas mieszając, gdyż masa zacznie gęstnieć. Krótko podgrzać, aż masa zgęstnieje i zdjąć z palnika. Jeśli masa nie jest gładka, można przetrzeć ją przez sitko.
7. Do gorącej masy dodać kostki białej czekolady, odstawić na 2 minuty i wymieszać do rozpuszczenia się czekolady i otrzymania gładkiego kremu.
8. Na kruchy spód wylać krem cytrynowy, wyrównać i wstawić do lodówki do zastygnięcia
9. Przed podaniem mazurek udekorować bezikami i plastrami cytryny.
4. Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia.
5. Do rondelka wbić jajka, dodać sok i skórkę z cytryny, składniki wymieszać, podgrzewać na małej mocy palnika, cały czas mieszając.
6. Do ciepłej mieszanki dodawać po kawałku zimne masło, cały czas mieszając, gdyż masa zacznie gęstnieć. Krótko podgrzać, aż masa zgęstnieje i zdjąć z palnika. Jeśli masa nie jest gładka, można przetrzeć ją przez sitko.
7. Do gorącej masy dodać kostki białej czekolady, odstawić na 2 minuty i wymieszać do rozpuszczenia się czekolady i otrzymania gładkiego kremu.
8. Na kruchy spód wylać krem cytrynowy, wyrównać i wstawić do lodówki do zastygnięcia
9. Przed podaniem mazurek udekorować bezikami i plastrami cytryny.
0 Comments