Sernik z bialą czekoladą i kajmakiem

 Przepyszny sernik z kawałkami białej czekolady..
O dziwo nie jest słodki! Słodyczy nadaje mu jedynie kajmakowa polewa.
Ciasto jest proste i szybkie w wykonaniu.
Na blogu znajduje się już kilka sernikowych propozycji, więc jeżeli macie ochotę na inny sernik to zapraszam tutaj: SERNIKI, na pewno znajdziecie coś dla siebie :)
SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I KAJMAKIEM
Składniki (forma o wymiarach 25 x 35 cm):
Spód:
- 320 g herbatników
- 100 g roztopionego masła

Masa serowa:
- 2 kg twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 budynie w proszku
- 4 łyżki śmietany 18%
- 70 g roztopionego masła
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 350 g białej czekolady (posiekanej lub startej na tarce o grubych oczkach)

Dodatkowo:
- puszka masy kajmakowej

Sposób przygotowania:
1. Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Ciastka i roztopione masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.
3. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wysypać ciasteczkową masę i lekko dociskając wyrównać całość. Schłodzić w lodówce.
4. W misie umieścić wszystkie składniki na masę serową oprócz czekolady. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną (nie miksować zbyt długo!). Na końcu dodać czekoladę i krótko wymieszać.
5. Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w temperaturze 160ºC przez około 80 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
6. Na ostudzony sernik wylać podgrzaną w kąpieli wodnej masę kajmakową i rozprowadzić równomiernie na wierzchu sernika.

You Might Also Like

0 Comments